Sunt vești noi pentru români. Începând cu anul 2024, cartea de identitate va trece printr-o serie de transformări, iar cetățenii vor avea document cu CIP. Pentru că era tehnologizării și digitalizării nu stă pe loc, românii ar putea să primească altfel de documente. În aceast sens, începând cu data de 1 ianuarie 2024, nu se vor mai emite buletine simple, iar cele vechi vor putea fi utilizate în anumite condiții. Detaliile se află mai jos, în articol.
Schimbările vor fi și în privința cărțile de identitate, începând cu anul 2024. Încă din prima zi a anului viitor, românii se vor digitaliza și la acest capitol. Nu se vor mai emite buletine, iar cetățenii care au cărți de identitate vechi vor putea să le utilizeze în anumite condiții. Noul document va fi de mărimea unui card bancar și vor avea un CIP. În CIP-ul respectiv se vor stoca datele personale ale cetățanului (nume și prenume, fotografie, data nașterii, CNP, două amprente digitale).
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, documentul va suferi modificări. Cartea de identitate va fi electronică, iar cetățenii vor intra în posesia lor doar dacă își schimbă documentele deja existente. Cartea de identitate electronică va putea fi utilizată în momentul în care călătoresc, fără să mai aibă nevoie de pașaport, în statele Uniunii Europene, dar și în cele în care sunt recunoscute astfel de documente.
Totuși, există și posibilitatea unui refuz. Cetățenii care nu doresc cărți de identitate electronice pot întocmi o cerere și vor putea intra în posesia celor clasice. Însă, documentele clasice vor putea fi utilizate doar la nivel național. De asemenea, conform proiectului de OUG al M.A.I. – Ministerului Afacerilor Interne, o carte de identitate emisă la final de an (2023) va putea fi utilizată ca document de călătorie în statele UE și în cele terțe (care le recunosc).
„Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului (…)”, scrie în proiectul care va fi pus în aplicare.